En lavinryggsäck är utrustad med en luftkudde/luftkuddar som blåses upp av användaren om han/hon riskerar att dras med i en lavin. Det sker genom att du drar i ett handtag som antingen utlöser en kolsyrepatron (fungerar endast en gång) eller genom att en fläkt blåser upp kudden/kuddarna (drivs av batteri som räck upp till fyra uppblåsningar). Tester har visat att dessa ryggsäckar hjälper dig att hålla dig på ytan av en lavin om du skulle dras med. De gör dig dock inte osårbar då många dödsfall i laviner sker genom trauma (Att du slår i träd eller stenar i hög fart kort och gott).

 
ABS är det märke som revolutionerade marknaden för lavinryggsäckar . De har utvecklat den här typen av ryggsäckar sedan 30 år tillbaka och är fortfarande det vanligaste märket på marknaden även om det finns en mängd konkurrenter som tillverkar produkter med lika hög funktion. Prata med en erfaren person när du väljer din lavinryggsäck. Ofta kan det vara faktorer som hur mycket packning du vill kunna bära med dig som avgör ditt val av lavinryggsäck. Glöm aldrig att även ha med dig sändare, sond och spade när du rör dig i opistade bergsterräng även om du har en lavinryggsäck på ryggen.

Sammanfattning

Hjälpmedel som lavinryggsäckar är bra men de gör dig inte odödlig. Var lika försiktig som du skulle vara utan ryggsäcken. Det vanligaste sättet att dö i en lavin är trots allt inte kvävning  utan att du helt enkelt slår i något hårt i hög fart och avlider av det.

 
Hamnar du i en lavin ska du försöka åka snett ner åt sidan så att du lämnar dess centrum. Misslyckas det så gäller det att försöka att hålla sig på ytan, här har du hjälp av en lavinryggsäck. Kryp även ihop och gör dig så liten som möjligt om du hamnar i lavinens centrum/kägla så att risken för att träffa hårda föremål blir så liten som möjligt. Försök även skapa en luftficka framför näsa och mun genom att hålla händerna framför dem.

Ryggsäckar