Åker du skidor utanför utanför pisten (offpist) bör du bära med dig minst den grundläggande lavinutrustningen. Det finns även ryggsäckar som har blåsor du kan blåsa upp om du hamnar i en lavin för att du ska stanna vid ytan på lavinen och det finns även ryggsäckar med ett andingssystem som ska förhindra att du kvävs ifall du hamnar under snön. Nedan går jag igenom spade, sond och sändare.

Sändare

Lavinsändaren skickar radiosignaler (om du hamnar i lavinen) och kan ta emot radiosignaler (om du letar efter någon som dragits med i en lavin och som bär lavinsändare). Vilket märke du väljer spelar mindre roll då alla lavinsändare sänder och tar emot på samma frekvenser. Den viktigaste faktorn är hur lätthanterlig sändaren är. Du kommer garanterat vara stressad när du ska använda sökfunktionen, så det är viktigt att du vet hur den fungerar.

Sond

En lavinsond är i grund och botten en stav som hjälper dig att lokalisera den exakta positionen av den som fastnat i en lavin, oftast av aluminium eller kolfiber som bärs hopfälld i din ryggsäck och som enkelt sätts ihop när du söker efter begravda offer i en lavin. Aluminium är att föredra då det är tyngre än kolfiber och därför ett bättre material att penetrera snö med. Välj endast en sond av kolfiber om du verkligen av någon anledning måste spara vikt. Sonder finns i olika längder, välj en som är runt 3 meter lång.

Spade

Med spaden så gräver du fram offret ur lavinen. Den är alltså den sista pusselbiten. Du lokaliserar först personen med sändare och sedan mer exakt med sonden för att sedan börja gräva. Spadar i metall är alltid att föredra då plast lättare kan gå av. Gräv så fort du bara kan!
Kom ihåg att öva med din lavinutrustning med jämna mellanrum.

Lavinutrustning