Ska man ge sig ut på vandring eller andra äventyr ute i naturen är det viktigt att man packar ryggsäcken rätt. Spontan packning av ryggsäcken kan ofta resultera i att viktiga föremål glöms bort, eller att man får svårt att komma åt sin utrustning när den väl krävs. När man packar sin ryggsäck kan man dela in den i tre olika ”zoner”; botten, mitten och toppen. Medan du packar bör du ha i åtanke hur ofta du kommer använda det du packar ner, samt vikten och formen på det.

Optimalt sett ska en välpackad ryggsäck kännas balanserad när du har den på dig. Inte heller bör några saker inne i ryggsäcken åka runt när du går. Har du packat korrekt kan du enkelt komma åt vad du behöver utan att förstöra denna struktur. Försök att alltid packa ryggsäcken hemma. Lägg gärna ner alla saker du har tänkt packa med på golvet. På så vis får du en bra överblick och kan enkelt bestämma i vilken ordning du ska packa. Använd gärna en checklista för att se till så att du inte glömmer någonting. Behöver du en större eller bättre ryggsäck finns en hel del ryggsäckar hos Outdoorexperten.

Botten

Det som bör ligga i botten av ryggsäcken är de saker som du inte behöver förrän du ska slå upp tältet på kvällen. De allra flesta rutinerade vandrarna lägger sovsäcken i botten av ryggsäcken.

Det är också i botten av ryggsäcken du bör placera långkalsonger, eller andra kläder du planerar sova i. I princip allt som du endast kommer behöva på kvällen kan packas i botten av väskan. Det här gäller dock inte pannlampa eller ficklampa. Du bör alltid ha dina ljuskällor lättåtkomliga.

Mitten

De tyngre sakerna bör finnas i mitten av packningen – inte för nära toppen, men inte heller för nära botten. Tanken är att väskan skall hålla balans och att du inte skall få en sned belastning.

Toppen

I toppen av packningen bör det finnas sådant som du alltid behöver ha lättåtkomligt, så som ficklampa eller vatten. Andra saker som bör vara lätta att komma åt kan till exempel vara:
– Kompass
– Solskyddskräm
– GPS
– Myggmedel
– Första hjälpen

Packa ryggsäcken